Este galanteria desueta?

Va scriam ieri ca miercurea la 8.30 am meeting cu clientul… Un meeting extrem de lung (1.5h) in care 20 de PMs se aduna si vorbesc fiecare despre proiectul lor… Program Status Meeting… Toate bune si frumoase, doar ca azi sala in care aveam sedinta de obicei era ocupata si a trebuit sa mergem int-o sala mult mai mica… Ajunsa in noua sala, constat ca toate scaunele sunt ocupate si nici loc pentru a aduce scaune din afara nu este. Merg cuminte catre celalalt capat al salii si incep sa sprijin un perete blestemand in gand clipa in care am hotarat sa imi pun pantofi cu toc de 10 cm. Dupa primele cateva minute, observ ca nu sunt singura „amarata” cu tocuri. Din 20 de PMs, 7 suntem femei si numai 2 au loc pe scaun. Dupa jumatate de ora, ma apuca spumele, mai ales ca tipul de langa mine se lasa pe spate si isi impreuneaza mainile pe ceafa… mi se pare ca ma sfideaza! Cum Dumnezeu sa poti face asta? Mama ta nu te-o fi invatat ca daca ai doamne in jurul tau in picioare tu nu poti sta ca boul pe scaun uitandu-te la ele?

Meeting-ul se termina, cu chiu cu vai, reusesc sa supravietuiesc si ma indrept spre usa. In fata mea, alt coleg – se uita la mine, imi zambeste si… iese inaintea mea! Ii adresez un „nesimtitule” in gand, dar ii zambesc dulce… Ma indrept catre lift, in fata mea alti colegi… desigur, intra in lift fara sa se sinchiseasca de faptul ca 2 colege asteapta impreuna cu ei. Simt cum mi se urca sangele la cap! Trebuie sa vorbesc, trebuie sa spun ceva… ce conteaza ca ei sunt din partea clientului; nesimtirea e tot nesimtire. Intru in lift si ma adresez unuia dintre ei (celui mai „Senior”… pentru ca asa se ataca, incepi cu cel mai tare… daca acela cade, lupta este castigata – cel putin asa m-a invatat pe mine fratele meu): „ce grabit esti!”. Se uita buimac la mine, apoi realizeaza ce vreau sa spun… se aduna, tuseste ca sa isi draga vocea apoi imi raspunde emfatic „Ei bine, ati vrut egalitate! Asta aveti… deschideti-va usile singure!” Raspunsul lui ma da pe spate si pentru cateva clipe raman cu gura cascata, uitandu-ma la el ca o tampita; clipesc de cateva ori pentru a-mi reveni, apoi ii raspund politicos „Imi pare rau, dar nu cred ca egalitatea are a face cu lipsa de politete”. Usile se deschid si ies din lift cu obrajii aprinsi de manie si cu tamplele zvacnind…

Nu, nu sunt o printesa urbana! Imi pot deschide foarte bine usa singura… nu am nevoie de un barbat pentru asta… dar nu asta este ideea! Ideea este ca egalitatea este doar praf in ochii fraierelor care nu au inteles inca faptul ca NU suntem si nu vom putea fi vreodata egali. Pentru ca nu am fost creati egali. Pentru ca tot ceea ce am „castigat” este „dreptul” la mai multa munca!!! Cum imi poti spune ca suntem egali in conditiile in care eu muncesc pentru a aduce bani in casa, dar am si responsabilitatea copiilor si a casei (cu tot ceea ce presupune asta: mancare, curatenie, spalat, calcat, facturi)? Cum imi poti spune ca suntem egali cand eu nu am aceleasi posibilitati de avansare profesionala cu tine? Eu daca raman insarcinata imi petrec aproximativ 2 ani acasa… in timp ce tu avansezi! Eu ma impac cu ideea asta, pentru ca este alegerea mea… dar, te rog sa nu imi vorbesti despre egalitate!

Recunosc, eu sunt anacronica, mie imi plac barbatii care dau roata masinii ca sa imi deschida portiera, imi plac barbatii care saluta o femeie cu „sarut mana!”, imi plac barbatii care imi cedeaza locul, imi plac barbatii care imi ofera jacheta lor atunci cand imi este frig… imi plac barbatii galanti, barbatii atenti si grijulii… Langa astfel de barbati ma simt in siguranta… nu e nevoie de bicepsi lucrati pentru a ma face sa ma simt in siguranta… e nevoie doar de… cei sapte ani de acasa.

Galanteria ar trebui sa fie trendy si nicidecum desueta! Voi ce parere aveti?

Despre Vero Nika

Dejé, sé que dejé Por donde fuí El alma entera Errores cometí, pero al final Pagué la cuenta
Acest articol a fost publicat în Dulcegarii și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Este galanteria desueta?

  1. anda zice:

    Sunt de acord cu tine Veronica!
    Din pacate politetea se invata acasa de la parinti. Multi baieti/barbati au fost crescuti ca printi carora li se cuvine totul. Aici in Vancouver tot europenii din est sunt cei mai galanti. In rest, te „lupti” cu ei pentru un loc in autobuz, sala de sedinte, etc.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Lucian zice:

    Abia acum ai observat ca barbatii din „vest” nu stiu ce sunt bunele maniere?
    Sa vezi femeile ce se mira cand le deschizi usa si astepti sa intre.
    Sau mai tare, acum vreo 2 ani, de 1 Martie, am dus cate un buchetel de flori fiecarei colege din echipa de proiect. Au facut niste ochi mari si au zis ca nu li s-a mai intamplat niciodata.
    Iar colegii, masculi feroce, faceau misto ca s-ar putea sa ma trezesc acuzat de hartuire sexuala.
    Din pacate asta e cultura vestica.

    Apreciat de 1 persoană

  3. steluta zice:

    au gasit o scuza la nesimtire – faza cu egalitatea ( care e inteleasa de fiecare pt a pica in avantaj , nicidecum cum a fost gandita ). Politetea iubita de tine , si cred ca de majoritatea doamnelor, se dezvolta in familie, desi pot spune ca tine si de anumite societati. Nu stiu cum un strain, ne poate spune ” saru-mana ” ( apropo pe mine ma face sa torc cand aud asta dar numai zice la nimeni :P) Foarte greu gasesti pe unii care sa ofere un loc, o floare numai zic. Din ce am vazut eu aici ani la rand , un zambet, o vorba frumoasa sau o floare sunt in stare sa daruiasca – rusii( si aici sunt inclusi toti separati din mama Rusie ), bulgarii, francezii , brazilienii ( am fost surprisa sa nu vad asta la italieni si spanioli ) ,grecii.
    Si ca tot veni vorba de bune maniere la barbati, se pune si faptul ca TREBUIE sa aibe o tinuta curata decenta si sa nu PUTA. Aici m-au exasperat cu asta, Sa vezi marele PM care arata ca un gunoier

    Apreciază

    • veronicole zice:

      Pai nu vorbeam doar de straini aici :)… nici romanii nu mai spun „sarut mana”… foarte rar mi se intampla sa aud, iar cand aud, crede-ma, acel barbat are deja foarte mult credit din partea mea :)… doar pentru asta. Daca il mai vad ca deschide si portiera pentru o doamna(chestie rarisima), deja cad pe spate :).
      Cat despre aia cu tinuta decenta si cu mirosul… mai bine ma abtin!!! Si nu e vorba doar de barbati aici din pacate… pe mine ma scot mai tare din sarite femeile care imi irita simtul olfactiv…

      Apreciază

  4. Bebe zice:

    Nu intru sa comentez doar de dragul comentariului. Doar ca atunci cand o soldatica din US Army era sa ma bata ca am incercat sa o ajut cu niste cutii mari si grele cu motivul ca seful ei ii va da calificativul „Failed on her tasks”, am facut niste ochi si mai mari decat tine…
    Asa ca il inteleg pe tipul care ti-a raspuns cu „ati vrut egalitate”.

    Apreciază

    • veronicole zice:

      Bebe, ce sa zic?… sunt si cazuri in care un simt al datoriei gresit inteles duce la asa ceva… dar cred ca sunt rarisime. Eu inca sper ca mai exista barbatii aceia care isi iau in serios rolul de protector ai femeilor si care inteleg ca a fi gallant este o mare calitate si nu inseamna nicidecum ca esti fraier sau cum am mai auzit recent – papagal. Inca nu am vazut o femeie simtindu-se altfel decat minunat cand un barbat ii deschide portiera.

      Apreciază

  5. „Cum imi poti spune ca suntem egali in conditiile in care eu muncesc pentru a aduce bani in casa, dar am si responsabilitatea copiilor si a casei (cu tot ceea ce presupune asta: mancare, curatenie, spalat, calcat, facturi)?”
    eu zic ca problema asta ar trebui s-o discuti cu cel cu care ai ales sa faci copii, nu cred ca exista vreo lege care sa te oblige sa ai responsabilitatea copiilor si a casei. asa ca mai usor cu pianul pe scari

    Apreciază

  6. anda, de curiozitate, daca-ti plac europenii de est asa mult de ce n-ai ramas in europa de est ?

    Apreciază

  7. Daniela Han zice:

    Ei bine, sa nu generalizam, nu toti barbatii sunt asa. Apoi cred ca in primul rand tot femeile sunt de vina, un baiat a avut o mama, care l-a crescut si educat (cei sapte ani de acasa). Deci daca vreti, in viitor, bartbati politicosi si buni,puteti incepe prin educati corecta a baitilor vostri. Ar fi un inceput.Unele femei: injura ca si barbati, cand ajung intr-o functie de conducere sunt mai rele si lipsite de scrupule decat barbatii….

    Apreciază

    • Vero Nika zice:

      Daniela, nu am generalizat deloc. Eu am spus doar ca pare ca nu mai este la moda sa fii gallant, simtit, atent, grijuliu. Da, de accord cu tine, baietii trebuie educati astfel, dar si fetele trebuie educate in asa fel incat sa nu accepte sa fie tratate decat cu respect si buna cuviinta. Dar pana sa ajungem la educatia copiilor nostril, ce ar fi sa luam putin pozitie si sa nu mai acceptam noi insine sa fim tratate altfel… nu de alta, dar copiii invata cel mai bine prin exemple – baietii si fetele deopotriva. Sa ne schimbam noi si vom schimba in jurul nostru mii. Sa fim noi mai feminine si sa pretindem noi mai mult respect…

      Apreciază

  8. Pingback: Despre curtoazie. E sau nu e desuetă? | Vali HaicuVali Haicu

  9. Iulian zice:

    Hai sa nu incepem sa generalizam cu numitul barbatilor.
    Putem incepe prin a nu numi toti papagalii barbati, sunt convins ca iubitii lor sunt de acord cu mine.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Bezna zice:

    1 Chestia cu „sarut mana” m-a invatat un amic davist pe care-mi permit sa-l citez „orice femeie se bucura,pana la proba contrarie, de prezumtia de doamna.Iar doamnele se saluta cu sarut mana.”
    2 Treaba cu portiera deschisa e o reactie la ce faceti voi cand va inchidem portiera. Tot timpul, cand am de-a face c-o portiera, imi vine n minte scena dintr-un film cu un unchi explicandu-i nepotului care i schema cu portiera (ca asta micu’ isi scotea gagica-n oras prima data). Ideea era urmatoarea: cand o vezi ca iese din casa, te asiguri ca usa ta se blocheaza dupa ce cobori. Cobori, ii deschizi si ocolesti masina prin spate, astfel incat tu s-o vezi, dar ea sa nu te vada. Daca o vezi ca schiteaza vreun interes sa-ti deblocheze usa si ca se intinde peste scaun, e cazul s-o mai vezi. Daca nu, nu!
    3 Subscriu la ideea lu Ionelu Chelu – cum adica casa/facturi/copii sa fie responsabilitatea ta? Mai subtire cu pianu’ pe scari ca putem plati si noi facturi/duce/lua copiii de la gradi/scoala/gati/tras un aspirator/pus o masina. Cine zice ca nu stie e lenes si-a fost crescut print acasa de o Cenusareasa.
    4 Aia cu ‘ne spalam ca sa nu putim/sa nu fim bolnavi” a fost reinventata acu’ 3-400 de ani de europeni. Stiau si acum 2 mii de ani da’ i-a prostit dark age-ul ca d-aia au redevenit cavernosi (oamenii cavernelor).

    Apreciază

Lasă un comentariu