De parca nu aveam o multime de treburi, m-am apucat azi sa fac Amandine. Trebuie sa recunosc ca sunt usor de facut, insa procesul de preparare dureaza… ore.
Ingrediente
Blat:
5 oua
150 gr faina
200 gr zahar
4 linguri cacao
1 fiola de esenta de vanilie
1 pliculet de praf de copt
1 praf de sare
Sirop:
200 gr zahăr
400 ml apa
2 pliculete de cappuccino
1 esenta de rom
Crema:
400 gr unt la temperatura camerei
200 gr zahar pudra
3 linguri de cacao
1 esenta de rom
Glazura:
300 ml smantana dulce
250 gr ciocolata neagra
Prepararea blatului:
Se bat ouale spuma adaugandu-se zaharul putin cate putin (culoarea oalor trebuie sa ajunga la alb galbui) apoi se adauga estenta de vanilie.
Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate – faina, praful de copt, sarea si cacaoa. Se adauga treptat ingredientele uscate peste compozitia de oua. Pentru omogenizare se foloseste o spatula de silicon sau o lingura de lemn cu care se amesteca de sus in jos cu miscari ample.
Se tapeteaza o tava (eu am folosit o tava de 25*25 cm) cu hartie de copt si se toarna compozitia niveland usor cu o spatula de silicon. Se coace la cuptorul preincalzit la o temperatura de 350F (150C) aproximativ 40 de minute sau se apeleaza la testul scobitorii.
Prepararea siropului:
Se amesteca zaharul cu apa, cu pliculetele de cappuccino si cu esenta de rom si se da in clocot de 2-3 ori, apoi se lasa siropul la racit.
Prepararea cremei:
Zaharul pudra, cacaoa si esenta de rom se adauga peste untul aflat la teperatura camerei. Dupa amestecarea ingredientelor cu o spatula, se va folosi un mixer pentru omogenizarea compozitiei.
Prepararea glazurii:
Smantana dulce se pune intr-o cratita si se da la foc pana cand se atinge punctul de fierbere.
Ciocolata se rupe in cuburi mici si se pune intr-un bol. Peste ciocolata se toarna smantana fierbinte si se lasa la topit pentru 3-5 minute. Pentru omogenizarea glazurii se va folosi un tel cu care se va amesteca usor pana cand vom obtine o glazura grosuta si lucioasa.
Asamblarea prajiturii:
- Blatul racit se feliaza in 2 parti egale
- Tava in care s-a copt blatul se tapeteaza cu folie de plastic (folia trebuie sa fie mult mai lunga decat este nevoie pentru acoperirea tavii, deoarece vom infolia interaga prajitura)
- Se insiropeaza bine prima felie
- Se adauga crema (din care s-au pus deoparte 2 linguri pentru decorarea amandinelor) si se niveleaza cu o spatula
- Se adauga cea de-a doua felie de blat
- Se insiropeaza a doua felie de blat cu o pensula
- Se inveleste prajitura in folie de plastic si se da la frigider pentru 2 ore
- Dupa racire, se taie marginile prajiturii
- Prajitura se taie in bucati patrate sau dreptunghiulare (mie mi-au iesit 18 amandine)
- Peste fiecare amandina se pune glazura si de da la racit
- Dupa racire, se orneaza fiecare amandina cu crema oprita pentru decor
- Fiecare amandina se aseaza pe hartie de muffin (desfaceti hartiutele cat mai mult)
- Se serveste fara sentimente de vinovatie pentru ca este prea buna ca sa i se poata rezista 🙂
Reteta preluata de pe Jamila Cuisine
Pofta buna!
Doamne Vero arata ca in vitrina cofetariei , imi ploua in gura.Pai sa aveti pofta nu stiu dc are sens sa zic ca banuiesc ca deja sunt disparute .
Va pup
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumim Steluta! De fapt, nici nu ne-am atins de ele pentru ca este post inca. Am taiat marginile asa cum scriam in reteta ca trebuie facut si le-am dat fetelor cu putina glazura deasupra… Mi-au spus ca nu au mancat ceva mai bun :-). Abia astept sa ma introc de la Inviere si sa ma infig in ele :-). Te pup si te imbratisez cu drag!
ApreciazăApreciază
Ce pofta mi-ai facut!!!…presimt ca le voi face curind 🙂 :*
ApreciazăApreciat de 1 persoană